به گزارش خبرنگار مهر، این روزها اگر به خیابانهای شهر نگاهی بیندازیم به سادگی می توان مغازه های قلیان فروشی، تنباکو فروشی با طعمهای مختلف عربی و پاکستانی و زغالفروشیها را دید.
این مغازه ها در هر جای شهر هر روز وجود خود را پر رنگ تر به رخ مردم می کشند و در کنارشان علیرغم تمام وعده های مختلف مسئولان برای برخورد با قلیانخانه ها شاهد وجود قلیان سراهایی هستیم که در پشت نام چایخانه های سنتی پنهان شده اند.
رویای اوقات فراغت دود می شود
اگر نگاهی به درون این اماکن بندازیم دسته دسته جوانان کم سن و سال را می توانیم ببینیم که روی تختها نشسته اند و با ساختن حلقه های دود هنر خود را به رخ دوستانشان می کشند و یا سعی می کنند مانند دوستانشان حلقه ای از دود را بسازند و این است رویایی گذران اوقات فراغت جوانان.
از سوی دیگر در پارکها و اماکن تفریحی کرمان نیز قلیان پای ثابت دور همی های جوانان کرمانی است این درحالی است که مسئولان بهداشتی بارها در خصوص مضررات فراوان قلیان و به خصوص تنباکوهای طعم دار سخن گفته اند اما گویی در هیاهوی برنامه های مختلف مسئولان جایی برای اوقات فراغت جوانان دیده نمی شود.
جایگاه مبهم جوانان در وزرات ورزش و جوانان
پس از ادغام سازمان ملی جوانان با سازمان تربیت بدنی نیز نه دیگر ورزش جایگاه خود را باز یافته و نه اقدامی در راستای بهینه کردن برنامه ریزی برای جوانان انجام می شود.
در این میان برنامه ریزی های کاذب هر روز شکل و روی پر رنگ تری به خود می گیرند.
چندی قبل در یکی از پارکهای کرمان دهها جوان کرمانی در اقدامی جالب برای گذران اوقات فراغتشان دست به انجام بازی های کودکانه زدند و در کنار اینکه یادی کردند از دوران کودکی شان هفت سنگ و قایم موشک بازی و هشت خانه را بر کشیدن قلیان و سایر مواد دخانی که عمر جوانان را دود می کند ترجیح دادند و نشان داند اگر هم برنامه ای برای دوران بیکاریشان وجود ندارند آنها باید فکری به حال گذران سالم ساعات جوانی خود کنند.
یکبار استفاده از قلیان، معادل مصرف 60 تا 70 نخ سیگار به بدن آسیب می رساند
فوق تخصص ریه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفتگو با مهر اظهار کرد: استفاده یکبار از قلیان معادل مصرف 60 تا 70 نخ سیگار ممکن است به بدن آسیب برساند.
دکتر رستم یزدانی افزود: اثر و عوارض مصرف قلیان به هیچ وجه کمتر از سیگار نیست.
وی با بیان اینکه توتون و تنباکویی که در قلیان استفاده می شود،مرغوب نیست اظهار داشت: در اغلب موارد از ته مانده های توتون و تنباکویی که از تولید سیگار باقی می ماند برای تنباکوی قلیان استفاده می کنند.
وی ادامه داد: تولید کنندگان برای اینکه کیفیت نامناسب تنباکوهای تولید شده را از بین ببرند انواع اسانس ها با عطر و مزه متفاوتی به آن اضافه می کنند.
دکتر یزدانی گفت: تنباکوهایی که معطر شده اند زمانی که در معرض حرارت قرار گیرند ممکن است موادی را ایجاد کنند که مضرات آن از توتون و تنباکویی که در تهیه سیگار از آن استفاده می شود، به مراتب بیشتر باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به تغییراتی که در فرم و نوع سیگارها ایجاد شده است، گفت: امروز سیگارها لایت و سبک شده اند و نیکوتین و قطران کمتری دارند، اما با وجود این هیچ کدام از سیگارهای امروزی نیز نتوانستند عوارض ناشی از مصرف سیگار را در فرد کاهش دهند.
وی بیان کرد: به عنوان مثال کسانی که سیگار لایت استفاده می کنند، با افزایش تعداد نخ این نوع سیگار و افزایش تعداد پک هایی که به آن می زنند باز هم نیکوتین و قطران بیشتری مصرف می کنندو به همان اندازه سیگارهای قدیمی این نوع سیگارها نیز به بدن آسیب می رساند.
اکثر مبتلایان به بیماری سرطان ریه سیگاری هستند/ گرایش 4 درصدی زنان ایرانی به سیگار
فوق تخصص ریه با بیان اینکه به طور متوسط سالانه 60 هزار نفر به علت عوارض مستقیم مصرف سیگار در ایران فوت می کنند، گفت: 45 تا 90 درصد مبتلایان به سرطان ریه، سیگاری هستند.
وی ادامه داد: افرادی که سیگار مصرف می کنند بیش از سایر افراد جامعه مبتلا به ذات الریه می شوند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ضمن ارائه این آمار که در ایران 25 تا 27 درصد مردان و 4 درصد زنان به طور متوسط سیگاری هستند، گفت: به طور متوسط 10 درصد افراد جامعه سیگاری هستند.
وی با ابراز نگرانی از کاهش سن مصرف سیگار در جامعه، افزود: درحالی که رشد مصرف سیگار در مردان ثابت مانده است اما در زنان استعمال سیگار بیشتر شده است.
وی گفت: مصرف سیگار سیستم ایمنی که درداخل مجاری تنفسی وجود دارد را مختل می کند، بنابراین شانس ابتلا به عفونت در افراد سیگاری بیشتر می شود.
فوق تخصص ریه در مورد مصرف سیگار در زنان باردار گفت: مصرف سیگار علاوه بر اینکه میزان باروری را کم می کند، باعث تولد زودرس نوزاد می شود.
...............................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما